Vabljeni na Motniško pravljično pot!

Po daljšem času smo obudili Motniško pravljično pot, vodeno doživetje po kraju prav na koncu Tuhinjske doline, kjer se je rodil in živel Gašper Križnik. Bil je čevljar in trgovec, a tudi eden najpomembnejših zapisovalcev ljudskih pravljic iz 19. stoletja.
Obiskovalci in obiskovalke imajo redko priložnost, da ljudske pripovedi, ki predstavljajo pomembno nesnovno kulturno dediščino, doživijo na avtentičen način: v kraju, kjer so bile zapisane in kjer še vedno živijo. Spoznajo se tudi s Križnikovo nenavadno življenjsko zgodbo, z značilnostmi ljudske pravljice nasploh in z živim, sodobnim pripovedovanjem.
Vodenje je zasnovano vključujoče in aktivno (hoja, reševanje Križnikovih ugank, igranje čevljarskih iger), a ne manjkajo niti trenutki zbranosti in tišine ob poslušanju pravljic na grajskem griču.
Pot je zasnovala in jo v sodelovanju s Turističnim društvom Motnik izvaja Irena Cerar, avtorica serije vodnikov Pravljične poti Slovenije in pripovedovalka ljudskih pravljic, vodnica interpretatorka (s certifikatom Interpret Europe) ter soustanoviteljica Križnikovega pravljičnega festivala.

Za koga in za koliko
Vodenje je primerno za osnovnošolce in osnovnošolke od prvega do petega razreda, pa tudi za odrasle s posluhom za kulturno dediščino. Cena vodenja je 6 eur na osebo.

Trajanje
Program kulturnega dne poteka v Motniku in traje od 9.00 do 12.00 ure.

Rezervacija termina
Spomladanski termin si lahko rezervirate pri Ireni Cerar na e-naslovu: irena@pravljicne-poti.si; ali na tel. številki: 041 880 880.

Foto: Luka Dakskobler