Foto: Jasmina Hasković

Pod imenom Pravljične poti lahko spremljate različne dejavnosti avtorice, pripovedovalke in urednice Irene Cerar (1970).

Irena je odraščala v Domžalah, pod vznožjem Kamniških planin, kasneje pa je te hribe zamenjala za ljubljanski Rožnik, kjer je zdaj njen stalni naslov. Kot otrok je živela v šoli in ni hodila v vrtec, zato je preživela veliko časa s šolsko knjižničarko, ki jo je vzgojila v strastno bralko. Sprva je želela postati biologinja, a ji je profesorica slovenščine modro svetovala, naj raje razvija svojo nadarjenost za jezike in pisanje, češ da bo o naravi vedno lahko pisala. Tako se je tudi obrnilo.

Ob koncu študija primerjalne književnosti je Irena stopila na samosvojo pot: diplomirala je iz gorskih pravljic in pripovedk. Od takrat je ženska, ki verjame v moč narave in besede.

Irena je avtorica knjig. Že vrsto let z ljudskimi pripovedmi raziskuje slovenske pokrajine. Njena ljubezen do zgodb in pohajkovanja se je do sedaj uresničila že v celi seriji družinskih izletniških vodnikov: Pravljične poti Slovenije, Pravljične poti v zgodovino, Kamniške pravljične poti in Pravljične poti brez meja (vse založba Sidarta).

Pisanje zadnje knjige, za katero je sedem let raziskovala slovensko zamejstvo, je botrovalo tudi nastanku njenega potopisnega prvenca ‒ Potepuških okruškov (Buča). Zanj je 2022 dobila krilato želvo, nagrado za najboljši slovenski potopis preteklega leta.

Foto: Sašo Kočevar
Foto: Janez Skok

Irena je pripovedovalka ljudskih pravljic. Že od leta 2010 pripravlja samostojne pripovedovalske dogodke in gostuje na vseh vidnejših tovrstnih festivalih pri nas. Je tudi tudi ena od soustanoviteljic Križnikovega pravljičnega festivala v Motniku.

Pripoveduje ob različnih priložnostih in pred različnimi občinstvi, a najrajši na prostem, na lepih koncih. Razvila je svoj način pripovedovanja v naravi, ki združuje pripovedovalsko prakso z interpetacijo naravne in kulturne dediščine ter doživljajsko pedagogiko. Takšnemu vodenju pravi Pravljične poti. Pri snovanju teh doživetij si pomaga z znanjem, ki ga je pridobila kot planinska vodnica, usposobljena pa je tudi kot vodnica intepretatorka s potrdilom Evropskega združenja za interpretacijo dediščine (Interpret Europe).

Irena je tudi dolgoletna urednica. Več let je bila odgovorna urednica izdaj otroške revije National Geographic Junior za Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Črno goro (2004‒2010); kar 15 let je urejala slovensko izdajo, ki jo je izdajala založba Rokus Klett. Poleg revije je skupaj s sodelavci vrsto let pripravljala tudi fotografske razstave in dobrodelne dražbe, likovne ekonatečaje, televizijske in šolske kvize, družinske izlete po Sloveniji …
V svoji uredniški karieri je urejala in še ureja najrazličnejše publikacije, spletne strani, revije, učbenike in knjige. 10 let je bila stalna sodelavka Festivala gorniškega filma. Sodeluje z različnimi založbami in institucijami (Rokus Klett, Tehniška založba, Planinska založba, Sidarta, Buča, Kulturni bazar … ).

Irena Cerar je seveda še marsikaj drugega: mama, partnerka, strastna bralka, prijateljica, skrbnica najbolj debele in zabavne mačke Reze … ampak … nekje je vendarle treba končati!

Arne Hodalic
Foto: Arne Hodalič