Prenovljena in posodobljena izdaja vodnika, ki je prvotno izšel pod naslovom Pravljične poti v zgodovino, vsebuje 50 izletov po vsej Sloveniji. Avtorica Irena Cerar je preverila stanje na terenu, spremenila traso, kjer je bilo to potrebno, ohranila pa bistveno – pokrajinsko in kulturnozgodovinsko raznolikost ciljev. Obiskali bomo gradove, gradišča, mestna obzidja, vojaške utrdbe, stare cerkvice in samostane, mline, rimskodobne spomenike in pradavna svetišča, domačije in rudnik.

Izhodišče za vsak potep je ljudska pravljica ali povedka, izlet pa nas popelje na kraje, omenjene v zgodbi. Tako kot smo vajeni pri založbi Sidarta, je knjiga opremljena s kakovostnimi fotografijami in preglednimi zemljevidi ter z vsemi potrebnimi podatki za pripravo in izvedbo »pravljične poti«. Predlagani izleti so različnih težavnostnih stopenj, od kratkih in nezahtevnih sprehodov do planinskih izletov v sredogorje, zato lahko v vodniku vsaka družina najde svojim izkušnjam in željam primeren izletniški cilj.

Ljudske pravljice in povedke je ilustriralo enajst vrhunskih ilustratork in ilustratorjev različnih generacij: Suzi Bricelj, Mojca Cerjak, Bojana Dimitrovski, Milan Erič, Jelka Godec Schmidt, Ančka Gošnik Godec, Maša Kozjek, Polona Lovšin, Marjan Manček, Matjaž Schmidt in Gorazd Vahen.  Izleti pa so bogato opremljeni s posodobljenimi fotografijami, preglednimi zemljevidi ter z vsemi potrebnimi podatki za pripravo in izvedbo »pravljičnih poti«. Izčrpna uvoda o pravljičnem in znanstvenem pogledu na preteklost naše dežele sta prispevali arheologinja ddr. Verena Perko in etnologinja dr. Monika Kropej Telban.

Knjigo je možno kupiti v vseh bolje založenih spletnih ali zidanih knjigarnah, pa tudi v nekaterih trgovinah s športno in z gorniško opremo. Najhitreje jo naročite v  spletni knjigarni založbe Sidarta.