Foto: Nada Žgank/Pripovedovalski festival 2017

Irena Cerar pripravlja samostojne pripovedovalske dogodke in gostuje na vseh vidnejših tovrstnih festivalih pri nas (Pripovedovalski festival v Ljubljani, Pravljični dan v Mariboru, Križnikov pravljični festival v Motniku …). Pripoveduje ob različnih priložnostih in pred različnimi občinstvi, tako odraslim kot otrokom, včasih sama, drugič v družbi glasbenikov ali drugih pripovedovalcev.

Foto: Domen Pal/Vodnikova domačija

Pogosto gostuje tudi v šolah in vrtcih, saj je med priporočenimi avtorji Bralne značke. Pripoveduje pravljice in povedke iz našega ter iz drugih ljudskih izročil, pri čemer izbor pripovedi, dolžino nastopa in zahtevnost prilagaja okoliščinam ter občinstvu, zato je vsak nastop nekoliko drugačen. Čeprav nastopanje v jedilnicah in telovadnicah morda ne obeta velikega estetskega doživetja, pa so druženja z večstoglavimi šolskimi skupinami vedno nekaj posebnega: vzdušje se včasih lahko primerja s tistim na rock koncertu.

Foto: Rod bistriških gamsov Kamnik

Dvorane, v katerih nastopa Irena Cerar, so zelo različne. Čeprav s kulturnimi domovi, gledališči, knjižnicami, knjigarnami, muzeji in šolami ni nič narobe, najrajši nastopa v »dvoranah« brez streh in zidov, na prostem, na zanimivih ter lepih koncih. Recimo ob Bohinjskem jezeru, na gorskih tratah Velike ali Menine planine, v grajskem parku Haasberga, pod starimi drevesi Šenkove domačije na Jezerskem, na skrivnem meščanskem dvorišču ali vrtu … Zelo rada se odzove tudi na vabilo planincev in tabornikov, da jim ob večernem tabornem ognju pripoveduje pravljice. Najraje imajo tiste, ki so nekoliko srhljive.