Kaj lahko še rečemo o legendarni uspešnici? Morda to, da je prva pri nas povezala ljudsko pripovedno izročilo in kraje, omenjene v zgodbah. Prva, ki je zgodbe postavila na prvo mesto, izleti pa hodijo po njihovih sledeh.

Prof. dr. Janez Bogataj je knjigi dejal: »Pred leti je Irena Cerar presenetila s svojo prvo knjigo Pravljične poti Slovenije in menda prva pri nas pokazala, kako lahko »uporabimo« pravljično bogastvo oziroma kako nas lahko to bogastvo usmerja k spoznavanju pestrosti in različnosti naše Slovenije, odkrivanju vsakdanjikov in praznikov, izročil, ki so jih pripovedi ali zapisani spomini ohranili vse do današnjih dni.«

Uvodno besedilo o slovenskih bajnih bitjih narave je h knjigi prispevala etnologinja dr. Monika Kropej Telban, za geografski pregled pa je poskrbel mag. Borut Peršolja.

Preberite 7 razlogov, zakaj je po mnenju avtorice smiselno imeti Pravljične poti Slovenije na domači knjižni polici:

  • V vodniku je 70 izletov po Sloveniji, od Prekmurja do morja. Knjiga vabi, da teoretično ljubezen do domovine pretopimo v prakso. Pojdite nekam prvič, okušajte nove poti, le pogumno! Domoljub ni tisti, ki zelo dobro pozna svoj dom in kavč, ampak tisti, ki ima osebno izkušnjo domovine, pa jo kljub temu/ali ravno zato ljubi.
  • To ni navaden vodnik po Sloveniji, kakršni rastejo kot gobe po dežju: v knjigi je tudi 70 ljudskih pravljic in pripovedk, ki nas v te kraje popeljejo. In tega ne boste našli na internetu: to dvoje skupaj je plod človeškega dela (beri: diplome na primerjalni književnosti iz gorskih pravljic in pripovedk).
  • To niso navadne »zgodbice«, ki bi zgolj krajšale čas hoje – ljudske pripovedi so v resnici nesnovna kulturna dediščina, vtkana v pokrajino. S tem ko jo poznate, ste bogatejši in – bodimo iskreni – manj zaplankani. Danes je že kar velik dosežek, če veš, da vinksice niso slovenska bajna bitja.
  • Knjiga je vizualna poslastica, saj je v njej tudi 70 ilustracij k zgodbam, ki so jih prispevali vrhunski slovenski ilustratorji in ilustratorke: Jelka Reichman, Marjan Manček, Jelka Godec Schmidt, Matjaž Schmidt, Polona Lovšin, Maša Kozjek, Ana Razpotnik Donati, Gorazd Vahen, Adriano Janežič, Kristina Krhin in Mojca Cerjak.
  • Vodnik je napisan za družine, a izkazalo se je, da ga uporabljajo vsi, ki imajo radi zgodbe, ne glede na leta. Posebej priporočljiv je za pohodniške začetnike, starejše in vse, ki težko hodijo veliko. Knjiga je zasnovana tako, da spoznate čim več različnih oblik naravne dediščine: poti vodijo k jezerom, rekam in njihovim izvirom, skozi gozdove, na razgledne vrhove in planine, v svet barja, kraških pojavov in podzemlja.
  • V knjižnici boste predolgo čakali na knjigo in vrniti jo boste morali, preden prehodite peščico izletov! Zato pa si v knjižnici lahko izposodite dva druga vodnika, ki sta žal razprodana: Pravljične poti v zgodovino (v načrtu ponatis!) in Kamniške pravljične poti.
  • Pravljične poti Slovenije so tudi čudovito darilo: ker je knjiga razkošno opremljena z ilustracijami in s fotografijami, in je tudi primerne debeline, da ne delujete skopi, se kupuje ob rojstvu otrok, za poroko, kot poslovno darilo …

Knjigo je možno kupiti v vseh bolje založenih spletnih ali zidanih knjigarnah, pa tudi v nekaterih trgovinah z gorniško opremo. Najhitreje jo naročite v spletni knjigarni založbe Sidarta.