Pravljične poti brez meja

Kar sedem let raziskovanja in potepanja po slovenskem zamejstvu je bilo potrebnih, da je Irena Cerar pripravila četrto knjigo svojih pravljičnih poti. Po Pravljičnih poteh Slovenije, Pravljičnih poteh v zgodovino in Kamniških pravljičnih poteh so Pravljične poti brez meja zagotovo največji zalogaj tako za avtorico kot za vse ostale sodelujoče. In teh res ni bilo malo; pri nastajanju je na različne načine sodelovalo več kot 50 ljudi: od poznavalcev do domačinov. Za strokovni pregled celote je poskrbel geograf in turistični vodnik Andrej Bandelj.

Gre verjetno za najpopolnejši izletniški vodnik po slovenskem zamejstvu. V knjigi je opisanih 50 izletov, ki si sledijo od Tržaškega zaliva preko Krasa, Rezije, Nadiške, Terske in Kanalske doline na Koroško ter vzdolž Karavank do Štajerske, Porabja in pokrajin ob Muri. Obmejni hrvaški in istrski izleti, kjer je avtorica iskala in našla predvsem bogate medkulturne povezave, zaokrožijo niz ciljev vzdolž naše meje.

Knjiga sledi preizkušeni zasnovi Pravljičnih poti in predstavi tudi 52 ljudskih pravljic in povedk, povezanih z opisanimi kraji. Zgodbe so ilustrirali priznani slovenski avtorji in avtorice različnih generacij: Marta Bartolj, Nenad Cizl, Bojana Dimitrovski, Milan Erič, Jelka Godec Schmidt in Peter Škerl. Vsak s svojo likovno govorico in samosvojo poetiko vabijo v duhovni svet čezmejnosti.
Vodnik je bogato opremljen s fotografijami, ki prikazujejo lepoto in pestrost pokrajin onstran meje. Glavnino sta prispevala Sašo Kočevar in Janez Skok. Dvojezični zemljevidi z vrisanimi potmi pa pripomorejo k preglednosti in lažji orientaciji na terenu.

Dodobra premišljen izbor ciljev, ki so poznavalsko in poljudno predstavljeni, ljudske pripovedke in pravljice, vrhunske ilustracije in fotografije – vse skupaj daleč presega zasnovo klasičnega družinskega izletniškega vodnika. Gre za precej več. Za potopisno in literarno popotovanje po zamejskih krajih, ki so med matičnimi Slovenci po krivici neznani, ter po naravni in kulturni dediščini onkraj meje, kamor se lahko mirno odpravimo sami ali z otroki.

Knjigo je možno kupiti v vseh bolje založenih spletnih ali zidanih knjigarnah, pa tudi v nekaterih trgovinah z gorniško opremo. Najhitreje jo naročite v spletni knjigarni založbe Sidarta.