Vodnik Kamniške pravljične poti vsebuje 20 izletov po Kamniku in okolici, ki so pokrajinsko in kulturnozgodovinsko izjemno raznoliki. Poti nas bodo vodile do razvalin in ohranjenih gradov ter številnih cerkva. Obiskali bomo mlin, pili vodo iz pravih izvirov in hodili ob šumečih potokih, rekah in slapovih. Spoznali bomo alpske doline, plezali po skalah in balvanih, kukali v temačna korita, soteske in jame. Povzpeli se bomo na razgledne vrhove in pohajkovali po planinah, kjer poleti še pasejo.

Izhodišče za vsak potep je ljudska pravljica ali povedka, izlet pa nas popelje na kraje, omenjene v zgodbi. Ti so dodatno predstavljeni še s kakovostnimi fotografijami, preglednim zemljevidom ter opremljeni z vsemi potrebnimi podatki za pripravo in izvedbo »pravljične poti«. Predlagani izleti so različnih težavnostnih stopenj, od kratkih in nezahtevnih sprehodov do planinskih izletov v sredogorje, zato lahko vsakdo najde nekaj zase.

Družinski izleti iz knjige so že preizkušeni na terenu, saj je vodnik rezultat projekta Kamniške pravljične poti, ki ga je od leta 2010 izvajala Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik v sodelovanju z Ireno Cerar. Knjižnica je med drugim tudi zaradi tega projekta prejela nagrado slovenske sekcije IBBY 2013 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Leta 2015 pa je prav zaradi Kamniških pravljičnih poti prejela nagrado Združenja splošnih knjižnic za inovativni projekt s področja dela z uporabniki.

Ilustracije v knjigi so delo akademskih slikarjev Polone Lovšin ter Milana Eriča, ki vsak s svojo prepoznavno likovno govorico oživljata ljudske pripovedi ter jih dopolnjujeta. Vodnik je opremljen tudi z vrhunskimi fotografijami različnih avtorjev, ki večinoma še niso bile objavljene. Izčrpen uvod o raziskovanju bogate slovstvene folklore Kamnika in okolice je prispevala mag. Breda Vukmir Podbrežnik; knjigo pa je strokovno pregledal veliki poznavalec kamniških pešpoti Bojan Pollak.

Vodnik je izšel v soizdajteljstvu Založbe Sidarta in Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik.

Knjigo je možno kupiti v vseh bolje založenih spletnih ali zidanih knjigarnah, pa tudi v nekaterih trgovinah z gorniško opremo. Najhitreje jo naročite v spletni knjigarni založbe Sidarta.