Foto: Luka Dakskobler

Irena Cerar je za svoje delo prejela več uredniških nagrad društva National Geographic Society v Washingtonu: npr. 2010 za najboljšo lokalno rubriko, 2014 za najboljšo lokalno reportažo ter najbolje oblikovano reportažo med vsemi mednarodnimi izdajami revije National Geographic Kids.

Za svoj potopisni prvenec, Potepuške okruške, je 2022 prejela krilato želvo, nagrado za najboljši slovenski potopis preteklega leta, ki jo podeljuje Lirikonfest iz Velenja.

Je prejemnica Priznanja slovenske sekcije IBBY 2016 – nagrade, ki jo slovenska sekcija IBBY, združenje za uveljavljanje mladinske književnosti, podeljuje za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.

Kamniške pravljične poti, ki jih je za Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik snovala in izvajala Irena Cerar, so 2014 prejele nagrado slovenske sekcija IBBY za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.

Kamniške pravljične poti so 2015 prejele tudi nagrado Združenja splošnih knjižnic za inovativni projekt na področju dela z uporabniki.

Križnikov pravljični festival Jenkret je biv, katerega soustanoviteljica je Irena Cerar, je v okviru Kulture Nature Slovenija, gibanja za ohranjanje in uveljavljanje kulturne in naravne dediščine in krajine, prejel priznanje Naša Slovenija 2014.

Irena je leta 2010 prejela bronasti častni znak domačega PD Domžale za zaslužno in uspešno delo v planinski organizaciji.