V deželo krivopet

Vabilo na pripovedovalsko ekskurzijo v Nadiške doline za odrasle ljubitelje zgodb

nedelja, 12. junij 2022

 

Ljudske zgodbe, sploh povedke, so neločljivo vpete v pokrajino, v kateri so nastale. Najbolj prepričljivo jih doživimo skozi narečni jezik, v katerem so in še živijo. Pripovedovalska ekskurzija v Nadiške doline, ki jo pripravljamo v okviru 25. Pripovedovalskega festivala, je tako skupno potovanje k zgodbam, ljudem in pokrajinam. Premišljen program je zastavljen tako, da nagovori in nahrani vse naše čute.

V nedeljo, 12. junija 2022 se odpravljamo na skrajni severovzhod Italije, v zelene Nadiške doline. Hribovita pokrajina Benečije je dom ne samo slovenske manjšine, pač pa tudi številnih bajnih bitij, med katerimi so najbolj znane krivapete, divje žene z nazaj zasukanimi stopali.

Sprehodili se bomo po slikovitem Čedadu, mestu z izjemno dolgo in bogato zgodovino, zaradi katere je vpisano na seznam UNESCOVE svetovne kulturne dediščine. V Špietru bomo obiskali SMO – Slovensko multimedialno okno, sodobni pokrajinski muzej, ki je središče lokalnega kulturnega delovanja. Vzeli si bomo čas za sprehod ob Nadiži in se povzpeli do Landarske jame, nenavadnega starodavnega svetišča, ki je zgrajeno v naravni skalni steni. Srečali se bomo z zapisovalkami pripovednega izročila ter z drugimi domačini, ki še znajo pripovedovati pravce, in prisluhnili zvenu njihovega jezika ter zgodb.

 

Program obiska sta zasnovali Irena Cerar in Špela Frlic v sodelovanju z Marino Cernetig. Po Benečiji nas bo vodil turistični vodnik Andrej Bandelj, beneške zgodbe nam bodo pripovedovali Marina Cernetig, Giovanni Koren in Ada Tomasetig.

Produkcija: Zavod Homo Narrans, Inštitut za slovensko kulturo in založba Sidarta (ki je izdala izletniški vodnik Pravljične poti brez meja Irene Cerar).

Dogodek je namenjen odraslim.

Cena ekskurzije, ki vključuje avtobusni prevoz, program, vstopnine, malico in kosilo je 75 eur oz. 60 eur za študente in upokojence. Cena brez kosila je 55 eur (oz. 40 eur za študente in upokojence).

Udeležba na ekskurziji s samostojnim prevozom ni mogoča.

Prijave sprejemamo na info@pripovedovalskifestival.si do zapolnitve mest. Ob prijavi navedite željo glede kosila (mesno, vegeteriansko). Mesto na avtobusu je zagotovljeno ob vplačilu kotizacije.

V primeru zelo slabega vremena izlet prestavljamo na september 2022.

Fotografija: Amedeo Podrecca

Vir: Ada Tomasetig: Od Idrije do Nediže / Dal Judrio al Natisone. Reana del Rojale: Chiandetti, 2011