Z Ireno Cerar v Trstu

Predstavitev knjig Pravljične poti brez meja in Potepuški okruški
Torek, 28. marca, ob 18. uri, TS360 – Tržaško knjižno središče (trg Oberdan 7 v Trstu)

Mesto, kjer gore rastejo iz morja, bo gostilo pripovedovalko, urednico in avtorico uspešnih družinskih vodnikov Ireno Cerar. V pogovoru z Jernejem Ščekom bo beseda tekla, pravzaprav (s)hodila, o njenem knjižnem dvojčku, ki malim in velikim pomaga presegati meje in okvirje, ki so jih temu križpotju narodov, kultur in prostorov v polpreteklosti nataknili drugi.

Govorili bomo o najpreglednejšem, skoraj 300 strani obsegajočem družinsko-izletniškem vodniku po slovenskem svetu na sosedovem – Pravljičnih poteh brez meja (Sidarta 2021). 52 ljudskih pripovedi in 50 izletov, ki vodijo krog in krog od Tržaškega zaliva prek Krasa, Rezije, Nadiške, Terske in Kanalske doline na Koroško ter vzdolž Karavank do Štajerske, Porabja in pokrajin ob Muri vse do Istre. Ob izidu je vodnik pritegnil veliko medijske pozornosti, na lanskem Slovenskem knjižnem sejmu je bil nominiran za naj knjigo leta; bralci so mu izglasovali drugo mesto.

V sedmih letih raziskovanj, potepanj in srečevanj z zamejskimi Slovenci se je nabralo dovolj zgodb še za potopisni prvenec ‒ Potepuške okruške (Buča 2021). Zanj je avtorica leta 2022 dobila krilato želvo, nagrado za najboljši slovenski potopis preteklega leta.

Da bi znali po Ireninih poteh odkrivati veličino v malem, dogodivščino v domačem, divjino v vsakdanjem, izziv v samoumevnem, lepoto v obrobnem. Z njeno pisano in doživeto besedo smo gotovo vsaj za korak ali dva bližje še nedoseženi ideji slovenstva brez meja. Le na noge!

Z avtorico se bo pogovarjal Jernej Šček.

Fotografiji: Urban Štebljaj (Irena); Jože Suhadolnik/DELO (Jernej)