Knjižne »norice«

V času, ko poteka Slovenski knjižni sejem (22. 11. – 5. 12. 2021) imamo nekaj norih novic, ki smo jih poimenovali kar »norice«:

Najprej s ponosom sporočamo, da so Pravljične poti brez meja nominirane za NAJ KNJIGO 2021, ki jo podeljujejo na Slovenskem knjižnem sejmu!
Posebna žirija (letos v sestavi dr. Urška Perenič, dr. Igor Saksida in Agata Rakovec Kurent) iz knjižne bere zadnjega leta izbere nekaj izstopajočih knjig, nato pa zanje glasujemo bralci in bralke. Pravljične poti so se znašle v imenitni druščini, zato je že sama nominacija priznanje in svojevrstna nagrada. Vabimo vas, da glasujete zanje, ali seveda izberete svojega favorita!
Glasujete lahko spletno do 2. decembra 2021, in sicer na povezavi: https://www.knjiznisejem.si/index.php/sl/naj-knjiga

Druga knjižna “norica” je, da smo čez poletje razprodali prvo naklado Pravljičnih poti brez meja in smo na prvi dan knjižnega sejma v skladišče že dobili prvi ponatis! V teh norih koronskih razmerah je to precejšen uspeh in velik razlog za veselje. Juhej!

Sporočamo tudi, da smo bili tik pred knjižnim sejmom pridni in smo prenovili Pravljične poti Slovenije, prvi vodnik Irene Cerar. Naslednje leto bo minilo že 18 let od njegovega prvega izida! A narava se seveda spreminja: slap Čedca se je podrl pred časom, že skoraj omagal je najdebelejši oreh v Kočevski reki, prav tako Marmontova lipa v ljubljanskem Botaničnem vrtu … Zato smo izlete preverili, po potrebi popravili, zamenjali 40 fotografij in poskrbeli za prenovljeno različico vodnika.
Do sedaj je bila ta legendarna knjiga prodana v več kot 15.000 izvodih, v času knjižnega sejma pa si jo lahko kupite po znižani sejemski ceni.

In še zadnja “norica”: v okviru Slovenskega knjižnega sejma, ki sicer letos poteka samo spletno, pripravljamo zanimiv dogodek z naslovom Okronana Slovenija. Na literarnem pogovoru se bosta prvič srečala alpinist in himalajec Viki Grošelj in planinska avtorica Irena Cerar. Prvi je v času pojava korone zasnoval krožno pot, ki jo je poimenoval Krona Slovenije, ter jo pri založbi Buča izdal v priročnem vodničku. Irena pa je z vodnikom Pravljične poti brez meja in potopisom Potepuški okruški matični Sloveniji zarisala še precej večjo, zamejsko “krono”.
Z avtorjema se bo pogovarjala gorniška publicistka Mojca Volkar Trobevšek. Pogovor, ki poteka v soorganizaciji založb Buča in Sidarta, bo objavljen na www.knjiznisejem.si v ponedeljek, 29. 11. 2021. Vabljeni k ogledu!

Fotografija: Luka Dakskobler