Jesenske novice s planin in dolin

Pred vrati je nekaj zanimivih dogodkov za ljubitelje stezic in pravljic.

Teden od od 22. 11. do 27. 11. 2022 bo v znamenju 38. Slovenskega knjižnega sejma, ki se letos seli na prostornejše Gospodarsko razstavišče. Po dveh letih bomo sejem končno spet obiskali v živo! Vabljeni, da se sprehodite čez knjižne poljane, nahranite dušo in se založite z dobrimi knjigami. Vsi, ki nam je kultura pomembna, jo na knjižnem sejmu lahko dejansko slavimo in podpremo.

V okviru sejma bo potekalo okrog 200 dogodkov, ljubitelji vedoželjnega pohajkovanja po svetu pa posebej vabljeni na dogodek Potopisi v različnih knjižnih formah, ki bo v nedeljo, 27. 11. ob 15.uri na Pogovorni postaji.

V debati, ki jo bo moderiral dr. Samo Rugelj (založba UMco) bodo sodelovali pisateljica Janja Vidmar, prevajalec Jernej Šček in Irena Cerar, letošnja prejemnica krilate želve, nagrade za najboljši literarni potopis (za delo Potepuški okruški).

Hitro po knjižnem sejmu se prične praznovanje mednarodnega dneva gora, ki ga obeležujemo 11. decembra; v okviru katerega pod okriljem Alpske konvencije že osmo leto poteka tudi festival Brati gore.

Ob tej priložnosti Irena Cerar pripravlja dva dogodka, in sicer:

Ker je tema letošnjega festivala Brati gore Ženske premikajo gore, je Irena pobrskala med slovenskimi ljudskimi pravljicami o ženskih bajnih bitjih z gora. Vabljeni v skrivnostni in nedostopni svet divjih in belih žena, dujačes, krivopet, planinskih in gorskih vil ter drugih gorjank! Muhaste so in nepredvidljive, do človeka lahko naklonjene ali sovražne, zato je večer namenjen le dobronamernim in pogumnim…

  • Knjigarna Konzorcij, Ljubljana, sobota, 10. december 2022, 17.00: Brati gore: Dolinska debata o celostnem gorništvu

Na predvečer mednarodnega dneva gora bomo proslavili gorsko kulturo z iskrivo debato o bogati beri knjižnih novosti.
»Kljub vse večjemu obisku gorskega sveta in tehničnemu napredku, ali ravno zato, tvegamo izumrtje hribovca, človeka, ki želi gorništvo doživljati celostno, kot pot do osebne rasti in vrelec gorske kulture. Čas je za gibanje duha v gorah,« je zapisal Jernej Šček v spremni besedi h knjigi Maura Corone Kot kamen v rečnem toku. Pogovorno srečanje se odziva na ta klic.

Hriboljubna druščina sogovornikov, ki gore ne samo obiskuje, pač pa o njih tudi razmišlja, bere in piše, bo govorila o zadnje čase (spet) pestrem dogajanju na področju gorniškega leposlovja. Z nami bodo avtor in založnik Samo Rugelj, tržaški filozof in prevajalec Jernej Šček ter urednica in scenaristka Mojca Volkar Trobevšek. Na moderatorski strani bo tokrat Irena Cerar, snovalka srečanja in avtorica pravljičnih vodnikov.

Dogodek poteka v organizaciji založb UMco in Sidarta, obljubljamo pa, da ne bomo samo govorili, pač pa tudi jedli štrudelj in pili planinski čaj!

Vabljeni, da mimo vseh preprek najdete pot do vrelca gorske kulture.

Foto: Matic Zorman